Szülési terv

Az Alternatal Alapítvány fordító munkacsoportja közreadja Marsden Wagner és Stephanie Gunning: Szülési terv. Szempontok a biztonságos és erőt adó szüléshez című könyvét.

A könyv első kiadása 2006-ban látott napvilágot Amerikában. Magyarországon most vált időszerűvé, mert végre Magyarországon is erőteljes lett az az igény, hogy a nők saját és kisbabájuk életének egyik kétségtelenül legmeghatározóbb, sorsfordító eseményénél, a szülésnél-születésnél információn alapuló döntéseket hozzanak.

Az információn alapuló szabad választás a biztonság kulcsa. Ha a fejünk fölött döntenek helyettünk, kiszolgáltatottak vagyunk, bizonytalanságban érezzük magunkat, félünk. Ha a szülést irányító, idegrendszeri befolyás alatt működő hormonokra gondolunk, könnyen átlátható, hogy a bizonytalanság, a félelem hat a hormonrendszerre, így a szülés motorjaként szereplő, a női szervezet által kiválasztott oxitocin termelése csökken. A szülés tehát ilyenkor vagy meg se indul, vagy megakad, leáll, komplikációk léphetnek föl, beavatkozások válhatnak szükségessé. A beavatkozások mindegyike több-kevesebb kockázatot hordoz és több-kevesebb újabb beavatkozást von maga után. Ezért igaz az, hogy minden nő ott szül a legkevesebb komplikációval, ahol a legnagyobb biztonságban érzi magát. Ez a könyv segít a döntéshozatalban. Segít a várandósoknak eligazodni az internet világában, a hatalmas információmennyiség labirintusában. Segít rátalálni a saját útjukra, arra, hogy hol, kivel szüljenek, hol és kivel érzik magukat a legnagyobb biztonságban.

Néhány dologban nem értek egyet a könyv írójával. Például elavultnak és károsnak tartom azt a módszert, amit ő tejapasztás céljára említ. Nem tartom szerencsésnek a jelenlegi magyar viszonyok között azt sem, ha az olvasó a szülési tervet Wagner javaslatának megfelelően kívánságainak szülés közbeni végrehajtására szeretné használni.

Néhol az író kissé ellenséges hangnemben ír az orvosokról. A könyv magyar kiadásának nem célja, hogy szítsa a tüzet, ezért kiemelem, amit maga Wagner is kimond: „A szülés körül tevékenykedő valamennyi segítő és maga a szülő nő mind kétségtelenül egyet akar: hogy anya és gyermeke egészséges legyen.” Azt remélem, hogy az olvasó azt a néhány, nálunk túlkapásnak tűnő mondatot, amit a könyv amerikai stílusának tudhatunk be, kiszűri, és a többi, értékes tartalmat a maga és kisbabája javára fordítja.

Az Alternatal Alapítvány megalakulása óta – paradigmaváltás céljából – több kifejezést vezetett be a köztudatba – olyat is, ami külföldön már létezett, de itthon nem (háborítatlan szülés; doula, független bába), olyat is, ami feledésbe merült (terhesség helyett várandósság), és több olyat is, amit az Alternatal Alapítvány munkatársaival közösen találtunk ki (születésház, szüléskísérés, szüléskísérő). Ebben a könyvben ismét új szóhasználatot javaslok: a „kitolási szak” helyett a „nyomakodási szak” kifejezést. A „nyomakodási szak” egy régi magyar bábakönyvből való. A kifejezés jelentése tudatosítja, hogy a normális, természetes szülésnél a méhizom munkájának következtében a kisbaba elkezd nyomakodni a külvilág felé – föltéve, ha nem siettetjük, hanem megvárjuk azt az emberfölötti erőt, aminek segítségével az anyának nem kell megszakadnia az erőlködéstől, és a szülésznek sem kell heroikus művelettel az anya hasát kívülről, erővel nyomnia az ún. Kristeller műfogással (aminek alkalmazását az Egészségügyi Világszervezet 1999 óta nem javasolja, hiszen nem jelentéktelen egészségkárosító kockázata van). Ahogy Penny Armstrong és Sheryl Feldman A születés művészete című könyvében fogalmaz: „Van egy erő, ami eljön a nőkhöz, és magával hoz egy gyermeket.”

Kívánom, hogy a könyv váltsa be a beléje vetett reményünket, és segítsen az olvasóknak megtalálni az információtömeg labirintusából személy szerint őket kivezető, számukra legjobban megfelelő utat!

Geréb Ágnes, az Alternatal Alapítvány szakmai tanácsadója

A könyv ára: 3900 Ft

Hogyan és hol lehet rendelni:

szabadon@szules.hu e-mail-címen, vagy sms formájában a 20-944-5909-es telefonszámon. A megrendeléseket a Napvilág Születésház a lehető legrövidebb időn belül postázza, a postaköltséget fölszámolja.

Könyvlista >>>